Matkakertomus Oulu 2014

Syysretkeilypäivät Oulussa 6-7.9

Lauantaina

klo 11.00 saavuimme Hotelli Holiday Inniin, Kirkkokatu 3, jossa oululaiset toivottivat meidät tervetulleeksi Ouluun.Sitten siirrymme kävellen n.200m ravintola Rauhalaan tervetulolounaalle.

Sitten lähdimme Kemiran tehdasalueelle, jossa tutustuimme Laanilan ekovoimalaan. Siellä näimme kuinka Oululaisten ja Pohjois- Suomalaisten jätteistä jalostetaan puhdasta lopputuotetta.

Laanilan ekovoimalaitos

Oulun Energian jätteitä polttoaineenaan käyttävä ekovoimalaitos valmistui elokuussa 2012 Oulun Laanilan kaupunginosaan, Kemiran teollisuusalueelle. Vuonna 2013 ekovoimalaitoksen osuus oli 19 prosenttia Oulun Energian lämmönhankinnasta (372 GWh höyryä ja kaukolämpöä).

 

Laitos on mitoitettu 150 000 tonnin vuosittaiselle jätemäärälle. Puolet tästä jätemäärästä tulee Oulun Jätehuollon alueelta ja loput muualta Pohjois- ja Itä-Suomesta. Jäte jalostuu laitoksessa sähköksi ja lämmöksi. Teho 50MW.

Ekovoimalaitos on sekä energia- että ympäristöhanke. Se tuottaa energiaa, monipuolistaa Oulun Energian tuotantorakennetta ja vähentää samalla kaatopaikkojen kuormitusta sekä kasvihuonekaasujen pääsyä ilmaan. Laitoksen ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikki sen tekniikka on parasta käytettävissä olevaa.

 

Iltapäivällä siirryimme Ainolan puistoalueelle, jossa pidettiin perinteiset yhdistysten väliset kisat. Oululaiset olivat keksineet uuden lajin, jossa heitettiin kettinkiä eri kokoisiin levyssä oleviin reikiin, ja pisteitä tuli osumien mukaan. Olipa laji mikä tahansa, niin kiertopalkinto lähti taas Kuopion suuntaan.

Illallisella Rauhalan ravintolassa jaettiin palkinnot ja kuunneltiin mielenkiintoista asiaa "kotiryssistä".

 

Sunnuntaina aamiaisen jälkeen lähdimme Turkansaaren ulkomuseoalueelle, jossa opastettu kierros ulkomuseoalueella (1…1,5 tuntia),

jonka jälkeen oli omatoimista katselua kiinnostavissa kohteissa.

Turkansaaren ulkomuseossa voi tutustua vanhoihin elinkeinoihin kuten maa- ja metsätalouteen, karjanhoitoon, kalastukseen ja tervanpolttoon. Museoalue koostuu kahdesta vehmaasta saaresta: Turkansaaresta ja Siikasaaresta. Istahdimme koivujen katveeseen nauttimaan syksyisestä luonnosta ja maalaismaisemasta. Paljon riitti mielenkiintoista katselemista.

Ulkomuseo on avoinna kesäisin ja adventin aikaan. Museoalueella järjestetään erilaisia tapahtumia ja teemapäiviä. Kesäisin on joka sunnuntai jumalanpalvelus Turkansaaren vanhassa kirkossa.

 

Lähtölounas syötiin museoalueella Ylikärpän talossa, hyvät oli eväät.

Lähtö- ja kiitospuheiden jälkeen heitettiin oululaiset takaisin kaupunkiin ja lähdettiin kohti Kuopiota. Matkalla pysähdyttiin Kylmäsellä ja Puolivälin baarissa. Todettiin, että siinä paikassa on aika tehnyt tehtävänsä.

                                                      Kertomuksen laati Kari, sihteeri

Pekka ihastui Kylmäsen museoautoon


 

 

 

 

 

 

 

 

Voimalaitoksen valvomo

 

 

 

 

 

 

 

Oppaamme kertoi Turkansaaren kirkon historiaa

Made with Namu6