Matkakertomus Oulun reissusta 6-7.9.2008

 

 

OULUN, KAINUUN JA POHJOIS-SAVON

YHDISTYSTEN SYYSRETKEILYPÄIVÄT

        OULUSSA 6-7.9.2008

 

 

RETKEILYPÄIVIEN MUISTIO

 

1. Kuopiosta Tyrnävälle

 

        Perinteisille Pohjoisten yhdistysten syysretkeilypäiville lähdettiin jäähallilta lauantaina 6.9 klo 7.00 Rauno Haikosen toimiessa bussinkuljettajana. Kuopiosta retkelle osallistui 13 henkilöä. Jäähallilta lähtivät Helena ja Kari Hyvärinen, Pirkko ja Kari Väisänen, Asta ja Pekka Rikkonen, Marketta ja Unto Hirvonen sekä Martti Savolainen.

        Siilinjärveltä mukaan tulivat Sirkka ja Kari Lintula sekä Seija ja Aleksanteri Risto.

 

        Siilinjärveltä matka jatkui Kajaaniin. Kajaanin linja-autoasemalta samaan kyytiin nousivat kainuulaiset, 7 henkilöä.

 

        Kajaanista jatkettiin Kontiomäelle, jossa pidettiin virkistys- ja jaloittelutauko.

       

        Muhoksen ja Tyrnävän välillä näimme kaksi suurta kurkiparvea pellolla ruokailemassa. Niistä ensin nähty koostui kymmenistä, ellei päräti sadoista yksilöistä.

       

 

2. Montan voimalaitos

 

Koska aikataulussamme oli varaa koukkasimme katsomaan Montan voimalaitosta.

Montan voimalaitos on vesivoimalaitos Oulujoessa. Se sijaitsee Montassa noin kahden kilometrin päässä Muhoksen keskustaajamasta. Voimalaitos on Oulujoen voimalaitoksista toinen Oulun Merikosken jälkeen. Voimalaitoksen ja lähellä sijaitsevan asuntoalueen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi. Voimalaitos on valmistunut vuonna 1955.

Voimalaitoksen omistaa Fortum Oyj ja sen teho on 43 MWe. Voimalan pudotuskorkeus on 12,2 metriä.

Voimalaitoksen rakenteet on paalutettu saveen betonista valettujen paalujen päälle. Sen putouskorkeuteen sisältyy Pyhäkosken alaosa ja Montankoski.

 

 

3. Hannuksen piilopirtti

 

Hannuksen piilopirtille saavuimme täsmällisesti aikataulun mukaisesti klo 12.00. Hannuksen piilopirtti sijaitsee Tyrnävänjoen rannalla. Joen rannalla on ollut sotaa paenneiden piilo, josta paikan nimi periytyy. Paikkaa ylläpitää Hannuksen perhe ja se on suosittu kokousten, häiden ym. juhlien pitopaikka.

Pirtillä oululaiset olivat meitä vastaanottamassa. Pienen seurustelutuokion jälkeen siirryimme sisätiloihin, jossa Oulun yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Meriläinen toivotti retkeläiset tervetulleiksi.

Isännän pidettyä paikkaa ja paikkakuntaa esittelevän puheenvuoron,

nautimme lohikeittolounaan.

 

Lounaan jälkeen ohjelmassa oli tutustuminen Tyrnävän pottuviinatehtaaseen.

 

Palattuamme Tyrnävän pottuviinatehtaalta kisattiin perinteinen pokaalikilpailu. Lajina kisassa tällä kerralla oli petanque. Kuopion joukkue Asta Rikkonen ja Martti Savolainen osoittivat tarkkuutensa ja voittivat. Liekö Oululaiset olleet kohteliaita isäntiä, koska jäivät tai jättäytyivät kolmanneksi.

 

Kisan päätyttyä yksi naishenkilö ja suurin osa miehistä kävivät nauttimassa savusaunan löylystä. Muut tutustuivat piilopirtin alueeseen.

 

Saunan jälkeen kokoonnuimme päivälliselle. Tarjolla ollut villisika todettiin maukkaaksi.

Päivällisen jatkoksi suoritettiin palkintojen jako ja arpajaiset. Oululaiset olivat olleet ahkeria arpajaispalkintojen hankinnassa, koska niitä riitti melkein kaikille.

Vielä ennen Ouluun lähtöä, tutustuttiin erilliseen tanssiravintolarakennukseen.

 

 

 

4. Tyrnävän pottuviinatehdas

                       

Tyrnävällä vuonna 1998 paikallisten perunanviljelijöiden aloitteesta perustettu Oy Shaman Spirits Ltd on Suomen ainoa yksityinen viinatehdas sekä maailman pohjoisin tislaamo.

Perunaviinatehdas hyödyntää tuotteidensa raaka-aineena paikallista huipputuotetta; sprii valmistetaan hyvälaatuisesta suomalaisesta perunasta, joka tulee Pohjoismaiden ainoalta Euroopan Unionin High Grade -luokituksen saaneelta perunanviljelyalueelta. Tehtaan käyttöön kelpaa vain paras, runsasmultaisen hietamaan peruna.

Tehtaan tuotevalikoimaan kuuluvat liköörit sekä maustetut ja maustamattomat väkevät alkoholijuomat. Vakiotuotteiden lisäksi valmistetaan asiakaskohtaisia, räätälöityjä eriä kotimaisille ja ulkomaalaisille yrityksille. Myyntikanavina toimivat kotimaassa Alko ja tukkuliikkeet sekä suorat toimitukset tehtaalta. Ulkomaan myynnistä vastaa helsinkiläis-amerikkalainen agentti, Atlantigo Beverage Oy Ltd.

Viinan polton historiaa

Yksityisellä viinanvalmistuksella on Suomessa pitkät perinteet. Menneinä vuosisatoina jokaisella talollisella oli oikeus polttaa viinaa kotitarpeiksi. Paloviinaa käytettiin lääkkeenä, lämmikkeenä ja jopa työväen palkan jatkeena. Lisäksi talvisaikaan, kun muusta rehusta oli puutetta, polton sivutuotteena syntyneellä rankilla ruokittiin karjaa.

Aluksi viinanpoltto oli verovapaata, mutta vuodesta 1731 alkaen sitä sai harjoittaa vain erityistä veroa vastaan. Viinan valmistusta alettiin säädellä lukuisilla laeilla: esim. vuoden 1841 asetuksen mukaan viinanpoltto oli sallittua vain tiettyihin aikoihin vuodesta. Kokonaan viinan kotipoltto kiellettiin vuonna 1866.

Vaikka Suomessa viinaa valmistettiin lähinnä viljasta, on perunastakin osattu valmistaa väkijuomia jo satojen vuosien ajan. Ensimmäiset painetut perunaviinan valmistusohjeet julkaistiin Euroopassa oletettavasti vuonna 1789.

PERUNAN MATKA PELLOSTA PULLOON

1. Perunat toimitetaan tehtaalle

2. Perunoiden pesu ja murskaus

3.Tärkkelyksen hajoitus sokereiksi

4. Fermentointi

5. Raakatislaus

6. Kolminkertainen tislaus

7. Balansointi

8. Laatukontrolli

9. Pullotus ja pakkaus

 

 

5. Majoitus

 

Tyrnävältä siirryimme Ouluun, jossa retkeläisille oli varattu majoitus hotelli Cumuluksesta. Matkalla Ouluun Martti Savolainen lausui tekemänsä runon ”Lähtisitkö”. Illanvieton Oulussa itse kukin järjesti omatoimisuutensa ja mieltymystensä mukaisesti.

       

 

6. Risteily

 

        Sunnuntain aamupäivän ohjelmana oli meriristeily Oulun edustalla klo 9.30-11.30. Risteilyllä käytiin Alexandria-aluksella. Aluksen kipparina toimi Jarmo Alahuikko.

        Mereltä katsottuna rantaa hallitsi uusi satama ja suuri Stora-Enson tehdasalue. Myös tuulivoimalat huomattiin. Lomapaikat Nallikari jaa Oulun Eedenkin näkyivät.

 

        Meriristeilyn kääntöpaikka oli Varjakansaaren edustalla. Saaressa on aikoinaan sijainnut saha, josta merkkejä oli vieläkin havaittavissa.

       

        Risteilyllä tarjottu lohikeitto oli varmaankin keitetty meriveteen, koska keitossa oli suolaa ainakin riittävästi.

 

        Risteilyn lopulla Pohjois-Savon yhdistyksen pj Kari Lintula ja Kainuun yhdistyksen pj Martti Böhm kiittivät yhdistystensä puolesta oululaisia ja erityisesti retkeilypäivien järjestelyistä vastanneita. Samalla Kari luovutti oululaisille Arvi Pulkan kokoaman Savon Voiman historiasta kertovan kirjan ”Vesi on voimaa”, ja Kainuun pj toivotti joukon tervetulleeksi vuoden päästä Kajaaniin.

 

7. Oulusta Kuopioon

 

        Risteilyltä palattuamme, ennen kotiinpäin lähtöä, piipahdimme kauppatorilla. Tori oli Oulu-päivien vieton vuoksi auki.

 

        Sittenpä bussi lähtikin kohti Kajaania, jossa kainuulaiset jäivät pois kyydistä. Puolin ja toisin toivoteltiin toisillemme hyvää syksyä.

        Kajaanissa pidettiin vielä virkistystauko paikallisella ABC:llä, josta matkaa jatkettiin Kuopioon. Kuopiossa olimme klo 17.

 

Vuoden kuluttua retkeilypäivien järjestämisvuorossa on Kajaani. Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan mitä silloin koemme.

 

Valokuvia reissusta

       

       

Vakuudeksi:

                Martti Savolainen

 

 

 

Made with Namu6